Wokół Most Wanted – początku serii Kingpin Stories

2016-12-14
mwd
Nowy browar, nowe piwo, nowe wyzwania. Fajnie! :)

Drugiego browaru, w którym będą powstawać nasze piwa szukaliśmy od dłuższego czasu. Nie żeby nam w Zarzeczu było źle. Wręcz przeciwnie - jak wielokrotnie podkreślaliśmy, po 2,5 latach współpracy nasze relacje z właścicielem i ekipą browaru pod Żywcem są znakomite. W Zarzeczu możemy wdrażać w życie nasze pomysły i zawsze liczyć na pomoc w ich realizacji. Dzięki obustronnemu zaufaniu warunki, w jakich pracujemy są świetne i bardzo dla nas komfortowe. Z Zarzecza więc absolutnie nie wychodzimy. Po prostu, dzieląc browar z czterema prócz nas browarami kontraktowymi, przeznaczone dla nas moce produkcyjne mamy już w całości zagospodarowane. Jeśli więc chcemy warzyć dla Was więcej piwa, oczywiste było, że będą one musiały powstawać poza Zarzeczem.

Rozpoczęcie przygody z drugim browarem wynika więc z chęci dalszego rozwoju, zarówno jeśli chodzi o nowe piwa, jak i zmierzenie się z inną niż zarzeczańska instalacją. Podobnie jak w Zarzeczu, ważne jest dla nas bowiem, żebyśmy mogli samodzielnie i własnoręcznie warzyć nasze piwa. Inna współpraca nas nie interesuje. Model polegający na zleceniu produkcji i odbiorze piwa to nie dla nas.

Takiego partnera znaleźliśmy w podgnieźnieńskim Niechanowie. Browar Niechanowo powstał w latach 70-tych, działał do 1997 roku. Po latach perypetii, trafił w ręce obecnych właścicieli, którzy zrewitalizowali browar i uruchomili go ponownie w połowie bieżącego roku. Wybicie warzelni to 63 hl, osobne działy fermentacji dolnej i górnej (otwarte zbiorniki) i całkiem pokaźna leżakownia. Do tego nowoczesna instalacja do rozlewu z możliwością pasteryzacji w przepływie.

W Niechanowie pracujemy więc tak jak w Zarzeczu. Sami wyszukujemy, kupujemy i ściągamy do browaru surowce, sami warzymy, na bieżąco doglądamy piw w trakcie fermentacji, leżakowania i rozlewu.

Nowy browar to także nowa linia piw, którą nazwaliśmy Kingpin Stories. Z założenia w tej linii będą powstawały piwa bez niestandardowych dodatków, bardziej w stylu, choć nie pozbawione naszego twórczego podejścia. Żeby odróżnić właśnie to nieco odmienne podejście od naszych dotychczasowych i kolejnych piw, które powstają i będą powstawały w Zarzeczu, linia dostała swoją odrębną nazwę i odrębny wizerunek. Autorem koncepcji graficznej całej serii Kingpin Stories jest Patryk Hardziej, grafik i ilustrator, z którym współpracowaliśmy już przy okazji etykiety dla Muerto Rum Barrel-Aged. Niejako przy okazji, wykorzystując z kolei doświadczenie Patryka z zakresu brandingu i projektowania logotypów, dokonaliśmy delikatnego odświeżenia logo Kingpin. Z pewnością część z Was może tego nawet nie zauważyć, bo chodziło nam o redesign, a nie o gruntowną zmianę. Patryk zilustruje też kilka pierwszych piw serii, ale w przyszłości linia Kingpin Stories będzie otwarta również dla innych świetnych polskich ilustratorów. Jak wiecie, mamy słabość do dobrej ilustracji ;)

Pierwszym piwem serii, które macie już okazję poznać, jest Most Wanted. American Wheat Ale, pszeniczne piwo w wersji amerykańskiej, o typowo chmielowym profilu, jednak z zachowaniem wyczuwalnych nut słodowych. Pierwsza warka Most Wanted to zarazem nasze pierwsze robocze doświadczenie z nowym browarem i nową instalacją. A że każda instalacja jest inna to i nasze praktyki i nawyki musimy do niej dostosować :) Krótko mówiąc, Most Wanted będzie podlegało dalszej poprawie i kolejne warki będą udoskonalane. Z pewnością zachowamy jego ogólny profil, pewnym zmianom ulegnie natomiast poziom goryczki i stopień nasycenia piwa. A że udoskonalanie naszych piw z warki na warkę to dla nas proces ciągły mogliście się już niejednokrotnie przekonać :)

Sprawdźcie Most Wanted i kolejne piwa z serii Kingpin Stories. Kolejne premiery w pierwszych miesiącach 2017 roku!

Marek
Udostępnij:

Kingpin jest tylko dla dorosłych Kingpin is only for adults

Czy masz ukończone 18 lat? Are you over 18 years old?

Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookies, które mogą być zapisywane na twardym dysku Twojego komputera.
Wchodząc na stronę wyrażasz zgodę na używanie plików cookies.
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agree to our use of cookies.