Nie samym piwem człowiek żyje :)

2017-01-21
IMG_0962
Dzisiaj nie o piwie. Albo niezupełnie o piwie, bo o chlebie z piwem :) Dzięki Sylwii (mojej żonie), nasza mała domowa piekarnia wytwarza tygodniowo co najmniej kilka bochenków przeróżnego chleba i innego pieczywa (bułki, chałki, bajgle, drożdżówki na słono, you name it!). A że w domu zwykle piwa nie brakuje to często staje się ono składnikiem wypieków. Były już chleby z Berserkerem i Turbo Geezerem, dzisiaj pieczemy chleb żytni na zakwasie z naszym MOST WANTED American Wheat Ale. Zainteresowani? Zapewniam, że sąsiedzi będą zazdrościć roznoszących się zapachów!

Zaczyn:
60 g zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej 2000
200 g wody

Składniki (na 2 chleby w keksówkach 20cm):
350 g zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej typ 2000
600 g mąki żytniej 720
750 ml piwa Most Wanted
20 g soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dzień przed pieczeniem:
1.    W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn.
2.    Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8–12 godzin.

W dniu pieczenia:
1.    Do dużej miski dodajemy zakwas i resztę składników. Piwo musi mieć temperaturę pokojową. Ciasta żytniego nie wyrabiamy – mąka żytnia tego nie lubi. Ważne, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Wystarczy wymieszać drewnianą łyżką lub dla ręką (ciasto jest bardzo klejące).
2.    Dokładnie smarujemy keksówki masłem i zwilżonymi dłońmi przekładamy ciasto.
3.    Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w chłodne miejsce i na ok. 8–12 godzin do garowania.
4.    Gdy już chleb wyrośnie, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C, program góra i dół.
5.    Kolejny krok to zaparowanie piekarnika – na dużą blachę wlewamy 2 szklanki wody.
6.    Wyrośnięte ciasto w keksówkach nacinamy ostrym nożem – chleb wówczas nie popęka w czasie pieczenia.
7.    Wstawimy keksówki do zaparowanego piekarnika i pieczemy 45–50 minut.
8.    Po 10 minutach wyjmujemy blachę z wodą!
9.    Po upieczeniu wyjmujemy chleb z pieca i z foremek. Odstawiamy na kratki do wystudzenia.
10.    Degustację rozpoczynamy minimum 5 godzin po upieczeniu!

Spróbujcie! To naprawdę nie jest takie trudne i już po kilku próbach możecie osiągać bardzo dobre efekty.

A swoimi próbami z pieczeniem z naszymi piwami możecie podzielić się z nami czy to na Waszych Facebookach i Instagramach czy też w wiadomościach prywatnych do nas :)

Marek
Udostępnij:

Kingpin jest tylko dla dorosłych Kingpin is only for adults

Czy masz ukończone 18 lat? Are you over 18 years old?

Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookies, które mogą być zapisywane na twardym dysku Twojego komputera.
Wchodząc na stronę wyrażasz zgodę na używanie plików cookies.
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agree to our use of cookies.