Festiwal Provence Bière Connexion w Marsylii

2017-05-03
IMG_7721a
Pewnym zwyczajem stało się już to, że dzielimy się z Wami wrażeniami i zamieszczamy tutaj relacje z zagranicznych festiwali, w których mamy okazję i przyjemność brać udział jako wystawcy. Chcemy Wam w ten sposób opisać jak wyglądają i jak są zorganizowane festiwale za granicą oraz przybliżyć sceny craftowe w różnych krajach.

W ostatni weekend kwietnia wystawialiśmy się z naszymi piwami na drugiej edycji festiwalu Salon des Bières Artisanales Provence Bière Connexion w Marsylii. Marsylia to drugie pod względem wielkości miasto we Francji, a scena rzemieślnicza na południu kraju ma się coraz lepiej. W festiwalu wzięło udział około 40 browarów, większość rzecz jasna francuskich, z paroma gośćmi z zagranicy, co różniło tę edycję festiwalu od pierwszej, która była poświęcona wyłącznie francuskiemu piwowarstwu rzemieślniczemu.

Festiwal odbywał się w znanym w Marsylii kompleksie kulturalnym Friche la Belle de Mai zlokalizowanym w niedalekiej odległości od centrum miasta. Średniej wielkości hala wypełniona została raczej skromnymi stoiskami - stoły, lekkie działowe ścianki, przenośne nalewaki - aczkolwiek trzeba przyznać, że każdy z wystawców otrzymał do dyspozycji taką samą, wygodnej wielkości powierzchnię. Na zewnątrz hali zebrało się kilka foodtrucków z dość zróżnicowaną ofertą. Wejście dla odwiedzających płatne w zamian za opaskę pozwalającą na swobodne wielokrotne wejście i wyjście, płatność na stoiskach za gotówkę. Organizacja więc prosta, czytelna i niespecjalnie wyszukana.

Dość oryginalnie natomiast wyglądał harmonogram zwłaszcza pierwszego dnia festiwalu. Rozpoczęliśmy o 10:00 i festiwal w opisanej wyżej formule trwał do ok. 19:00, kiedy to zamknięto sprzedaż na wszystkich stoiskach i opróżniono halę z ludzi. Po krótkiej przerwie, od 20:00 impreza przybrała formę bardziej "pubową", gdzie wybrane piwa wystawców serwowane były przez ekipę organizatorów na wspólnym dużym barze, a wystawcy mogli poświęcić się spotkaniom, rozmowom i integracji. Taka impreza trwała do 2:00 w nocy. Przyznam, że dość niejednoznacznie oceniamy taką formułę festiwalu. Z jednej strony, przyjemnie jest de facto odpocząć przy piwie po 9 godzinach spędzonych na stoisku, porozmawiać z ludźmi o piwach i powymieniać się doświadczeniami z piwowarami z innych browarów. Z drugiej strony, nie da się ukryć, że kończenie sprzedaży na poszczególnych stoiskach o 19:00, kiedy zaczyna się największy ruch na festiwalu, nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Część ludzi nie zrozumiała intencji i po 19:00 zwyczajnie poszła do domu. Niepotrzebne jest też rozpoczynanie festiwalu o 10:00, bo do ok. 14:00 na festiwalu były, uczciwie mówiąc, raczej nudy. Co ciekawe natomiast, drugi dzień festiwalu, przypadający na niedzielę z otwarciem od 11:00 do 18:00 okazał się w Marsylii nadspodziewanie dobry jeśli chodzi o frekwencję.

Jeśli chodzi o kwestię często poruszaną przy okazji polskich festiwali, czyli rozlewane pojemności piwa - każdy uczestnik dostawał przy wejściu na festiwal snifter z podziałkami 250 ml i 125 ml i takie pojemności obowiązywały na każdym stoisku. Przy czym nie można jednoznacznie wskazać, która cieszyła się większą popularnością.

Co warzą francuskie browary rzemieślnicze? Trzeba przyznać, że podejścia są bardzo zróżnicowane, co w gruncie rzeczy bardzo cieszy. Są i browary warzące interpretacje klasycznych belgijskich i niemieckich stylów, i browary skupione wyłącznie na nowej fali na amerykańskich chmielach, są i takie, które eksperymentują z dodatkami czy z piwami kwaśnymi i leżakowanymi w drewnie. Skala wszystkiego jest mniejsza niż w Polsce, ale wiemy przecież, że Polska jest obecnie jednym z ciekawszych i większych rynków craftowych w Europie. Mniejsza intensywność craftu we Francji więc nie dziwi. Piwa są zwykle bardzo rzetelnie wykonane i, co charakterystyczne dla tego rynku, noszą bardzo ładne i atrakcyjne etykiety. Dominuje butelka 0,33 l, butelek 0,5 l raczej nie spotkaliśmy.

Jak zostały przyjęte nasze piwa? Krótko mówiąc bardzo dobrze :) Oprócz bardzo dobrych opinii słyszanych wielokrotnie z ust francuskich miłośników piwa rzemieślniczego, bardzo nas cieszy, że Kingpin jest już rozpoznawalną marką na francuskim rynku. Nasze piwa są dostępne we francuskich sklepach i pubach, o czym mogliśmy się sami naocznie przekonać odwiedzając marsylskie multitapy. Francuzom bardzo odpowiada nasze luźne podejście do stylów i zabawa z przeróżnymi dodatkami. Widać, że nawet osoby niezbyt zaawansowane w piwnym crafcie, zaskakująco dobrze odnajdują się w świecie aromatów i smaków Kingpina. Poza tym, jak wszędzie zresztą na zachodzie Europy, tak i we Francji, dominuje bardzo pozytywne podejście do piwa, otwarcie na nowości i radość z degustacji. Dużo częściej niż w Polsce można podyskutować o piwie i to nie w kontekście jego krytycznej dekonstrukcji na czynniki pierwsze, ale o ogólnych wrażeniach i przyjemności z degustacji właśnie. Dużo więcej tu zwykłej ciekawości piwa i pracy włożonej w jego powstanie niż analitycznej krytyki. Bardzo nam się to podoba i bardzo odnajdujemy się w takim otoczeniu, bo nasze podejście jest bardzo podobne. Craft to ludzie i świetnie, gdy Ci ludzie chcą o crafcie rozmawiać.

Wyjazd na festiwal do Marsylii na pewno nie należy do najtańszych, gdyż miasto nie leży raczej na głównych szlakach w Europie, więc dotarcie tam wymaga co najmniej jednej przesiadki, a ponadto sama Marsylia jest niestety dość droga. Piwnie Marsylia nie oferuje jakiegoś wielkiego bogactwa, ale w tych kilku miejscach, które mieliśmy okazję odwiedzić, znaleźliśmy bardzo dobre piwa na kranach i w lodówkach oraz świetną atmosferę tworzoną przez właścicieli, barmanów i miłośników piwa. Sam festiwal pozwolił natomiast dobrze zorientować się kto jest kim we francuskim crafcie i jak wygląda oferta najlepszych browarów rzemieślniczych we Francji. Cieszymy się, że jako browar z Polski możemy być częścią tej sceny :)

Marek
Udostępnij:

Kingpin jest tylko dla dorosłych Kingpin is only for adults

Czy masz ukończone 18 lat? Are you over 18 years old?

Niniejsza strona internetowa korzysta z plików cookies, które mogą być zapisywane na twardym dysku Twojego komputera.
Wchodząc na stronę wyrażasz zgodę na używanie plików cookies.
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agree to our use of cookies.